Červené fazole s červenou řepou 
Potřebujete:
- Hrnek červených fazolí nebo červené fazole v konzervě
- Cibuli
- Česnek
- Kořenovou zeleninu (celer, mrkev a petržel)
- 3 větší rajčata
- Červenou řepu
- Sůl, pepř a chilli, bobkový list, nové koření
- Olivový olej
Příprava:
Polévka z červené řepy
Červená řepa je poklad mezi zeleninou. Obsahuje vysoké množství minerálů a látky, které působí antioxidačně. Navíc je to zelenina, kterou je možné velice dobře uskladnit na zimu a může tak obohatit naši stravu v měsících, kdy míváme kvalitních zdrojů vitamínů a minerálů velký nedostatek. V našem jídelníčku by rozhodně neměla chybět. Je to zelenina vhodná i pro děti. Uvařte si polévku z červené řepy, je to výborná svačina nebo večeře.
Potřebujete:
- 300 g červené řepy
- cibuli
- 1,5 l masový nebo zeleninový vývar
- fenykl
- anýz
- tymián
- sůl
- pepř
- česnek
- čili nebo cayennský pepř
- kysanou smetanu
- petrželku
- olej
Příprava:
Červenou řepu nakrájíme na kostky a cibulku najemno.
Do hrnce dáme cibulku a necháme zpěnit do růžova, přidáme nakrájenou řepu, fenykl a anýz. Toto koření se výtečně hodí k červené řepě a je vhodné pro děti. Pomáhá při trávení a proti nadýmání. Můžeme přidat také špetku tymiánu, lehce osolíme a řepu necháme osmahnout, až se vše rozvoní. Potom zalijeme vývarem a necháme vařit asi 20 - 30 min. Po uvaření vše rozmixujeme, až vznikne krém, do kterého přidáme ještě petrželku a necháme ještě chvilku prohřát. Pokud máte maso z vývaru, můžete ho do polévky přidat také. Dospělým polévku ještě dochutíme česnem, rozetřeným se solí a přidáme trochu čili nebo cayennského pepře. Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou.
Chřest se šunkou a sýrem
Chřest je vynikající sezónní zelenina. Je velice zdravý, obsahuje spoustu látek, které dělají dobře našemu organismu. Navíc je chutný, jen si s ním často nějak nevíme rady. Zkuste ho třeba takhle.
Potřebujte:
- 500 g bílého chřestu
- 2 lžíce petrželky
- 200 g vepřové šunky od kosti
- 70 g eidamu
- 70 g ementálu
- 70 g goudy
- 3 lžíce másla
- 1 lžíce třtinov cukr mořská sůl, smetana, mletý bílý pepř
Příprava:
Odřízneme tvrdé konce a chřest oloupeme. Uvaříme v páře asi 7 – 9 minut, podle tloušťky oddenků. Pak okamžitě zchladíme. Každý oddenek chřestu obalíme plátkem šunky a vložíme do vymaštěné a strouhankou vysypané zapékací misky. Ještě osolíme a opepříme.
Mezi tím připravíme lehký bešamel z másla, chřestového vývaru, cukru, soli a kapky smetany. Tím přelijeme chřest se šunkou, posypeme sýrem a necháme zapéct, dokud se sýr neroztopí. Misku vkládáýme do předem rozehřáté trouby na 200 st. C.
Podáváme s vařenými brambory.
Oranžové smoothie 
Smoothie, tedy mixovaný koktejl nemusí být jen Green. Může být třeba i oranžový. Sklenice takového koktejlu obsahuje 150 až 200g zeleniny. Přidáte-li do něj polévkovou lžíci rostlinného proteinu, např. All plant protein a pár kapek kvalitního oleje, získáte vyvážené jídlo plné živin.
Potřebujete:
- 2 listy Pekingského zelí (asi 70g)
- 1 mrkev
- 50 g okurky
- Šťáva z půlky citrónu
- 1 odměrka All plant protein
- ½ lžičky olivového oleje
- pár zrnek soli a špetka cayennského pepře
Příprava:
Zimní salát z cibule
Cibule je skvělá zimní zelenina. Spousta lidí ji nemusí. Prý je moc štiplavá a je po ní cítit z úst. To je pravda, způsobují to silice, které působí antibakteriálně a proti plísním. Takže v tomto nestálém počasí je pro nás hodně důležitá. Připravt si třeba jedinečný, křupavý cibulový salát.
Potřebujete:
- 2 - 3 střední cubule
- řapík celeu,růžičku brokolice, mrkev
- olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř
Příprava:
Cibuli očistěte, překrojte napůl a nakrájejte na plátky. Potom blanšírujte. Co to znamená? Jednoduše je hoďte do vařící vody, nechte krátce spařit a rychle sceďte. Spařenou cibuli vložte do ledové vody, aby rychle vychladla. Takto upravená cibule ztratí štiplavou chuť a naopak vynikne její sladkost. Pokud to s varem nepřeženete, zůstane v cibuli i dost silic na to, aby se mohly projevit její blahodárné účinky.
V salátové míse smíchejte olej, nejlépe olivový, vinný ocet, sůl a pepř. Dobře našlehejte, aby vznikla emulze. Do zálivky pak přimíchejte vychladlou cibuli. Do salátu můžete přidat ještě nakrájenou ředkvičku a zelené bylinky, pažitku nebo petrželku. Můžete přidat i jinou zeleninu, záleží na vaší fantazii a na tom, co máte zrovna doma. Já jsem přidala na plátky nakrájený řapíkatý celer, jemně nakrájenou růžičku brokolice a na hoblinky nastrouhanou mrkev. Nechte salát chvíli odležet, aby se spojili chutě.
A je to. Přeji vám dobrou chuť.
PS: Přeci jen máte obavu, že vám po tomto salátu bude při obchodním jednání cítit z úst? Myslím, že nebude, ale kdyby přeci jen, tak použijte Glister ústní sprej. K dispozici pro vás na www.amway.cz/user/hokr
Cizrnová pomazánka s celerem
Co mazat na chleba? Dát si Ramu, pomazánkové máslo, nebo vyzkoušet ještě něco jiného? Tuhle pomazánku vykouzlíte během 15 minut. Je to rychlé a přitom získáte výborné a výživné jídlo.
Pozřebujete:
- 200 g vařené cizrny (můžete použít i konzervovanou)
- 200 g celerové bulvy
- 1 malá cibule
- 3 líce bílého jogurtu
- 1 lžíce lněného oleje
- Sůl, pepř
- Šťáva z půlky citrónu
Postup:
Do mixeru dejte bílý jogurt a lněný olej. Mixujte, až vznikne našlehaná pěna – minimálně 3 minuty. Potom přidejte cizrnu a opět mixujte, až vám vznikne hladká kaše. Tu smíchejte s jemně nastrouhaným celerem a jemně nakrájenou cibulkou, citrónovu šťávou a okořeňte.
Pomazánku můžete mazat na chleba, pečivo nebo omelety.
Cuketa s cizrou
Dnes jsem si uvařila rychlý, téměř vegetariánský oběd. Měla jsem vařenou cizrnu v ledničce, tak to šlo velice rychle. Jak uvařit cizrnu vám poradí Roman Paulus v tomto článku – stačí kliknout.
Potřebujete:
- 1 Cuketu (asi 200 g)
- 150g vařené cizrny
- 100 g cibule
- 100 g Mozzarelly
- Česnek
- olej
- Sůl, pepř, bazalku
Příprava:
Na oleji zpěníme cibulku. Mezi tím si nakrájíme cuketu na hranolky a necháme chvíli vypotit. Osušíme a vložíme na zpěněnou cibulku. Osolíme, přidáme pepř, česnek a bazalku. Promícháme a necháme cuketu krátce osmahnout. Přisypeme vařenou cizrnu a na ní položíme několik plátků nakrájené mozzarelly. Pánev přikryjeme poklicí a necháme vše prohřát, až se sýr roztopí.
Vařila jsem na samopodlévací pánvi s nepřílnavám povrchem, takže se nic nepřipálilo a bylo to výborné.
Jemná chřestová polévka s bylinkovým olejem
(podle šéfkuchaře Jiřího Faltyse)
Potřebujete:
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 500g chřestu
- 50g másla
- 30g hladká mouka
- 250 ml smetany na vaření
- mletý muškátový oříšek
- čerstvé bylinky
- olivový olej
- bílý pepř, sůl
Příprava:
Oloupejte chřest, odkrojte ze spodu asi tak 20% (většinou je dřevnatý) a chřest překrojte na poloviny (odřezky použijte na zeleninový vývar). Doporučuji si odkrojit i hlavičky jsou nejjemnější a hodí se jako dekorace do polévky nebo na chřestový salát. Do předem připraveného vývaru dejte chřest a vařte cca 20 minut. Poté vývar rozmixujte tak aby Vám nezbyly žádné kousky chřestu. Pokud Vám tam ještě přeci nějaké kousky zbyly, přeceďte radši vývar přes cedník. Udělejte si jíšku z másla a mouky a přilijte chřestový vývar. Polévku s jíškou povařte ještě asi 10 minut. Nakonec do polévky přilijte smetanu. Polévku dochuťte muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem.
Rozmixujte si bylinky s olivovým olejem a před podáváním dejte pár kapek do polévky.
Varianty pro ty, kteří si drží štíhlou linii či mají bezlepkovou dietu – polévku možno připravit bez jíšky, stačí na zahuštění rozmixovaný chřest či s ev. přídavkem bramboru. Zjemnění smetanou též není nutné, stejně to platí i pro další zeleninové krémové polévky.
Vejce s křenem
Tento netradiční recept si přinesl můj manžel od své maminky. Je to tradiční jihočeské jídlo a po velikonocích, kdy vám možná vařená vejce již "polezou krkem", se vám bude myslím velice hodit.
Potřebujete:
- vařená vejce
- čerstvě nastrouhaný křen
- rozpuštěné máslo
Příprava:
Vařená vejce oloupeme, rozkrojíme napůl a položíme na talíř žloutkem nahoru. Posypeme strouhaným křenem a polijeme rozpuštěným máslem. Jako přílohu podáváme tmavý žitný chléb.
Ovocný kokteil s rostlinnými bílkovinami
Proč jsou pro nás bílkoviny tak důležité? Bílkoviny jsou základním stavebním materiálem našeho těla. Jsou nezbytné pro růst, údržbu o opravy tělesných tkání, kůže, svalů, .... Máme-li jich ve stravě nedostatek, dochází k úbytku svalové hmoty, rozvoji chudokrevnosti, oslabení imunity, únavě, ... Přidejte si Nutrilite All Plant Protein do ovocného kokteilu.
Potřebujete:
- 1 menší hrušku
- 1 menší banán
- 1 odměrku NUTRILITE All Plant Protein
- 1 lžíce čokolády v prášku (5 g)
- 120 ml mléka (polotučného nebo plnotučného)
- mletá skořice/kakaový prášek na ozdobení
Příprava:
Hrušku zbavte jadřince, společně s banánem nakrájejte a vložte do mixeru. Přidejte jednu odměrku proteinového prášku Nutrilite, čokoládu v prášku a mléko. Do hladka rozmixujte.
www.amway.cz/nase-znacky/nutrilite-cs/proteinZelený kokteil
Vitamíny a kvalitní bílkoviny potřebujeme vždy a v období, kdy pomalu končí zima je jejich potřeba pro náš organismus ještě výraznější. Udělejte si tedy zeleninový kokteil s přidáním kvalitních rostlinných bílkovin od Nutrilite.
Potřebujete:
- 1 malé zelené jablko
- 1 odměrka NUTRILITE All Plant Protein
- 150 g řapíkatého celeru
- 400 g hroznů
- 1 kiwi
- 1 limetka
Příprava:
Jablko oloupejte, rozkrájejte na malé kousky, vložte do mixéru. Zalijte šťávou z limetky a dohladka rozmixujte se šťávou z limetky. Hrozny omyjte, oloupejte celer a kiwi a vymačkejte v odšťavňovači šťávu. Tu přidejte k pyré z jablek, přidejte ještě jednu odměrku Nutrilite All Plant Protein a pět rozmixujte.
Vejce na špenátu
Nejste si jistí, že i v zimě dokážete sníst dostatečné množství zeleniny? Udělejte si vejce na špenátu. Je to výborná večeře, nebo skvělá pozdní snídaně. Tady je recept:
Potřebujete:
- 6 vajec
- 400 g špenátu
- 200 g tvrdého sýra
- Sůl, pepř, bylinkové koření (rozmarýna, šalvěj, koriandr)
- Bešamel – máslo, mouka, mléko, sůl, muškátový květ
Příprava:
Vejce uvaříme na hniličku. Špenát podusíme a ochutíme. Uvaříme bešamel - rozpustíme 50 g másla a osmahneme na měn 1 lžíci hladké mouky. Necháme zpěnit do růžova (pozor, aby mouka nezačala hnědnout). Pak přilijeme studené mléko a mícháme do hladka. Vzdnikne hustá kaše, tu pstupně ředíme mlékem a stále mícháme, až nám vzikne hustjší krémová omáčka. Tu osolíme a můžeme ochutit miškátovým květem.
Zapékací misku vymastíme máslem, na dno vložíme špenát, na něj vejce a lehce je posypeme sýrem. Potom na ně naklademe bešamel a opět nastrouháme sýr (tentokrát více). Sýr necháme pod grilem zapéct.
Podáváme s bagetou.
Kapr po Novohradsku
Potřebujete:
- 600–800 g kapra
- 4 stroužky česneku
- sůl
- polohrubá mouka
- mletý kmín
- sladká mletá paprika
- sádlo na pečení
Příprava:
Porce kapra ochutíme česnekem utřeným se solí a necháme 20 minut odležet. Tradičně se pro tento recept krájí kapr na takzvané podkovy, ale není to nutné. Kapra až před pečením obalíme v mouce smíchané s mletým kmínem a mletou paprikou. Papriky stačí poměrně málo, aby po upečení pěkně zabarvila jednotlivé porce. Pečeme na pánvi zvolna z obou stran. Pečené porce podáváme s chlebem nebo šťouchanými bramborami. Nezapomeňte si k tomu dát porci čerstvého salátu.
Pro dokonalé a zdravé jídlo
je důležité vařit v nádobí, které uchová více živin a chutí. Já používám nádobí značky iCook. Jedná se o pečelivě propracovaný systém, který využívá několik patentů pro dosažení úspory energie, šetrného vaření a jdnoduchého skladování.
Díky tomuto nádobí si potraviny uchovávajín více živin a chutí. Hotové jídlo je zravější a méně kalorické. Informace o značce iCOOK najdete ZDE
Kapr na šalvěji
Potřebujete:
- 600 g kapra rozděleného na porce
- Sardelové řezy, nebo sardelovou pastu
- Zelenou petrželku
- Šalvěj
- Sůl
- Mletý pepř
- Máslo
- Nízkotučnou šlehačku
Příprava:
Kapra osolíme, do každé porce kapra uděláme v kůži jeden až dva zářezy a vložíme do nich řezy ze sardelek. Pokud místo sardelek použijete sardelovou pastu, vetřete ji do zářezů. Takto připravené porce necháme asi 30 min. odležet. Potom kapra opepříme a posypeme šalvějí. Vložíme na pánev se silným dnem, ve které jsme předem rozehřáli máslo a kapra z obou stran opečeme.
Hotové porce kapra přendáme na talíř. Do výpeku nalijeme šlehačku a prohřejeme. Hotovou omáčkou přelijeme kapra a posypeme čerstvou nasekanou petrželkou. Podáváme s bramborem nebo chlebem.
Pohanka jako příloha
Potřebujete: 
- 200 g pohanky
- vodu
- sůl
- nové koření 3 - 5 kuliček
- cibulku
- olej
Příprava:
Pohanku a vodu dáváme v poměru 1 díl pohanky a 1,5 až 2 díly vody (podle druhu pohanky, horkou vodu můžeme vždy přidat). Nejdříve v rendlíku přivedeme vodu do varu. Do ní vložíme přebranou a propláchnutou pohanku, nové koření osolíme a necháme vařit 3 minuty. Potom vypneme přívod tepla a necháme pohanku dojít.
Pro vaření pohanky je vhodné použít rendlík se silným dnem, pak pohanku nemusíte míchat a nerozvaří se vám na kaší. Já používám nádobí iCook se systémem vaření Vitalok.
Mezi tím si na pánvi s nepřilnavým dnem osmahněte cibulku na troše olivového oleje. Můžete k mí přidat i zeleninu podle chuti, např. dužinu z rajčat, papriku, na menší kousky nakrájené růžičky brokolice, květáku a pod. Nakonec zeleninu zamíchejte do vařené pohanky. Vše ještě dochuťte.
Podávejte jako přílohu k bílému masu nebo rybám.