Červené fazole s červenou řepou  

Červené řepy se letos opravdu urodilo hodně a tak vymýšlím recepty. Ten dnešní bude vegetariánský. Ale chutnal i synovi, který masem rozhodně nepohrdne. 
 

Potřebujete:

  • Hrnek červených fazolí nebo červené fazole v konzervě
  • Cibuli
  • Česnek
  • Kořenovou zeleninu (celer, mrkev a petržel)
  • 3 větší rajčata
  • Červenou řepu
  • Sůl, pepř a chilli, bobkový list, nové koření
  • Olivový olej

Příprava:

Nejdříve si namočíme fazole - nejlépe den předem. Je nutné nechat je alespoň 10 hodin ponořené ve studené vodě. Potom vodu slijeme a dáme novou. Přidáme bobkový list a nové koření (koření dejte do plátěného sáčku nebo uzavřeného sítka). Vaříme mírným varem 40 až 50 minut. Jestliže je tento postup pro vás příliš zdlouhavý, můžete použít červené fazole v konzervě. Nezapomeňte se ale podívat na etiketu. Nálev by neměl obsahovat cukr.  Cibuli nakrájíme a necháme zpěnit na olivovém oleji. Pak přidáme na plátky nakrájený česnek a nastrouhanou kořenovou zeleninu. Necháme osmahnout. Mezitím si nastrouháme červenou řepu a přidáme k zelenině. Přikryjeme poklicí a několik minut dusíme. Nakonec přidáme vařené fazole i s trochou vody, ve které se vařily a nakrájená rajčata. Osolíme, přidáme pepř a čili a ještě prohřejeme. 
Podáváme s plátkem žitného kváskového chleba.
 
 

Polévka z červené řepy

Červená řepa je poklad mezi zeleninou. Obsahuje vysoké množství minerálů a látky, které působí antioxidačně.  Navíc je to zelenina, kterou je možné velice dobře uskladnit na zimu a může tak obohatit naši stravu v měsících, kdy míváme kvalitních zdrojů vitamínů a minerálů velký nedostatek. V našem jídelníčku by rozhodně neměla chybět. Je to zelenina vhodná i pro děti. Uvařte si polévku z červené řepy, je to výborná svačina nebo večeře.

Potřebujete:

  • 300 g červené řepy
  • cibuli
  • 1,5 l masový nebo zeleninový vývar
  • fenykl
  • anýz
  • tymián
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • čili nebo cayennský pepř
  • kysanou smetanu
  • petrželku
  • olej

 

Příprava:

Červenou řepu nakrájíme na kostky a cibulku najemno.

Do hrnce dáme cibulku a necháme zpěnit do růžova, přidáme nakrájenou řepu, fenykl a anýz. Toto koření se výtečně hodí k červené řepě a je vhodné pro děti. Pomáhá při trávení a proti nadýmání. Můžeme přidat také špetku tymiánu, lehce osolíme a řepu necháme osmahnout, až se vše rozvoní. Potom zalijeme vývarem a necháme vařit asi 20 - 30 min. Po uvaření vše rozmixujeme, až vznikne krém, do kterého přidáme ještě petrželku a necháme ještě chvilku prohřát. Pokud máte maso z vývaru, můžete ho do polévky přidat také. Dospělým polévku ještě dochutíme česnem, rozetřeným se solí a přidáme trochu čili nebo cayennského pepře. Na talíři ozdobíme zakysanou smetanou.

Chřest se šunkou a sýrem

Chřest je vynikající sezónní zelenina. Je velice zdravý, obsahuje spoustu látek, které dělají dobře našemu organismu. Navíc je chutný, jen si s ním často nějak nevíme rady. Zkuste ho třeba takhle.

Potřebujte:

  • 500 g bílého chřestu
  • 2 lžíce petrželky
  • 200 g vepřové šunky od kosti
  • 70 g eidamu
  • 70 g ementálu
  • 70 g goudy
  • 3 lžíce másla
  • 1 lžíce třtinov cukr mořská sůl, smetana, mletý bílý pepř

Příprava: 

Odřízneme tvrdé konce a chřest oloupeme. Uvaříme v páře asi 7 – 9  minut, podle tloušťky oddenků. Pak okamžitě zchladíme. Každý oddenek chřestu obalíme plátkem šunky a vložíme do vymaštěné a strouhankou vysypané zapékací misky. Ještě osolíme a opepříme.

Mezi tím připravíme lehký bešamel z másla, chřestového vývaru, cukru, soli a kapky smetany. Tím přelijeme chřest se šunkou, posypeme sýrem a necháme zapéct, dokud se sýr neroztopí.  Misku vkládáýme do předem rozehřáté trouby na 200 st. C. 

Podáváme s vařenými brambory. 

 Oranžové smoothie 

Smoothie, tedy mixovaný koktejl nemusí být jen Green. Může být třeba i oranžový. Sklenice takového koktejlu obsahuje 150 až 200g zeleniny. Přidáte-li do něj polévkovou lžíci rostlinného proteinu, např. All plant protein a pár kapek kvalitního oleje, získáte vyvážené jídlo plné živin.

Potřebujete:

  • 2 listy Pekingského zelí (asi 70g)
  • 1 mrkev
  • 50 g okurky
  • Šťáva z půlky citrónu
  • 1 odměrka All plant protein
  • ½ lžičky olivového oleje
  • pár zrnek soli a špetka cayennského pepře

Příprava:

Budete potřbovat výkonný mixer. Vše do něj dáte (zeleninu je dobré nakrájet) a necháte chvíli mixovat. A je hotovo. Zdravé, chutné a rychlé vaření :-).
 
 

Zimní salát z cibule

Cibule je skvělá zimní zelenina. Spousta lidí ji nemusí. Prý je moc štiplavá a je po ní cítit z úst. To je pravda, způsobují to silice, které působí antibakteriálně a proti plísním. Takže v tomto nestálém počasí je pro nás hodně důležitá. Připravt si třeba jedinečný, křupavý cibulový salát.

Potřebujete:

  • 2 - 3 střední cubule
  • řapík celeu,růžičku brokolice, mrkev
  • olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř

Příprava:

Cibuli očistěte, překrojte napůl a nakrájejte na plátky. Potom  blanšírujte. Co to znamená? Jednoduše je hoďte do vařící vody, nechte krátce spařit a rychle sceďte. Spařenou cibuli vložte do ledové vody, aby rychle vychladla. Takto upravená cibule ztratí štiplavou chuť a naopak vynikne její sladkost. Pokud to s varem nepřeženete, zůstane v cibuli i dost silic na to, aby se mohly projevit její blahodárné účinky.

V salátové míse smíchejte olej, nejlépe olivový, vinný ocet, sůl a pepř. Dobře našlehejte, aby vznikla emulze. Do zálivky pak přimíchejte vychladlou cibuli. Do salátu můžete přidat ještě nakrájenou ředkvičku a zelené bylinky, pažitku nebo petrželku. Můžete přidat i jinou zeleninu, záleží na vaší fantazii a na tom, co máte zrovna doma. Já jsem přidala na plátky nakrájený řapíkatý celer, jemně nakrájenou růžičku brokolice a na hoblinky nastrouhanou mrkev. Nechte salát chvíli odležet, aby se spojili chutě.

A je to. Přeji vám dobrou chuť.

PS: Přeci jen máte obavu, že vám po tomto salátu bude při obchodním jednání cítit z úst? Myslím, že nebude, ale kdyby přeci jen, tak použijte Glister ústní sprej. K dispozici pro vás na www.amway.cz/user/hokr 

 

Cizrnová pomazánka s celerem

Co mazat na chleba? Dát si Ramu, pomazánkové máslo, nebo vyzkoušet ještě něco jiného? Tuhle pomazánku vykouzlíte během 15 minut. Je to rychlé a přitom získáte výborné a výživné jídlo.  

Pozřebujete:

  • 200 g vařené cizrny (můžete použít i konzervovanou)
  • 200 g celerové bulvy
  • 1 malá cibule
  • 3 líce bílého jogurtu
  • 1 lžíce lněného oleje
  • Sůl, pepř
  • Šťáva z půlky citrónu

Postup:

Do mixeru dejte bílý jogurt a lněný olej. Mixujte, až vznikne našlehaná pěna – minimálně 3 minuty. Potom přidejte cizrnu a opět mixujte, až vám vznikne hladká kaše. Tu smíchejte s jemně nastrouhaným celerem a jemně nakrájenou cibulkou, citrónovu šťávou a okořeňte.

Pomazánku můžete mazat na chleba, pečivo nebo omelety.

Cuketa s cizrou

Dnes jsem si uvařila rychlý, téměř vegetariánský oběd. Měla jsem vařenou cizrnu v ledničce, tak to šlo velice rychle. Jak uvařit cizrnu vám poradí Roman Paulus v tomto článku – stačí kliknout.

Potřebujete:

  • 1 Cuketu (asi 200 g)
  • 150g   vařené cizrny
  • 100 g cibule
  • 100 g Mozzarelly
  • Česnek
  • olej
  • Sůl, pepř, bazalku

Příprava:

Na oleji zpěníme cibulku. Mezi tím si nakrájíme cuketu na hranolky a necháme chvíli vypotit. Osušíme a vložíme na zpěněnou cibulku. Osolíme, přidáme pepř, česnek a bazalku. Promícháme a necháme cuketu krátce osmahnout. Přisypeme vařenou cizrnu a na ní položíme několik plátků nakrájené mozzarelly. Pánev přikryjeme poklicí a necháme vše prohřát, až se sýr roztopí.

Vařila jsem na samopodlévací pánvi s nepřílnavám povrchem, takže se nic nepřipálilo a bylo to výborné.

Jemná chřestová polévka s bylinkovým olejem

(podle šéfkuchaře Jiřího Faltyse)   

Potřebujete:          

  • 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 500g chřestu
  • 50g másla
  • 30g hladká mouka
  • 250 ml smetany na vaření
  • mletý muškátový oříšek
  • čerstvé bylinky
  • olivový olej
  • bílý pepř, sůl


Příprava:

Oloupejte chřest, odkrojte ze spodu asi tak 20% (většinou je dřevnatý) a chřest překrojte na poloviny (odřezky použijte na zeleninový vývar). Doporučuji si odkrojit i hlavičky jsou nejjemnější a hodí se jako dekorace do polévky nebo na chřestový salát. Do předem připraveného vývaru dejte chřest a vařte cca 20 minut. Poté vývar rozmixujte tak aby Vám nezbyly žádné kousky chřestu. Pokud Vám tam ještě přeci nějaké kousky zbyly, přeceďte radši vývar přes cedník. Udělejte si jíšku z másla a mouky a přilijte chřestový vývar. Polévku s jíškou povařte ještě asi 10 minut. Nakonec do polévky přilijte smetanu. Polévku dochuťte muškátovým oříškem, solí a bílým pepřem.
Rozmixujte si bylinky s olivovým olejem a před podáváním dejte pár kapek do polévky.

Varianty pro ty, kteří si drží štíhlou linii či mají bezlepkovou dietu – polévku možno připravit bez jíšky, stačí na zahuštění rozmixovaný chřest či s ev. přídavkem bramboru. Zjemnění smetanou též není nutné, stejně to platí i pro další zeleninové krémové polévky.

Vejce s křenem

Tento netradiční recept si přinesl můj manžel od své maminky. Je to tradiční jihočeské jídlo a po velikonocích, kdy vám možná vařená vejce již "polezou krkem", se vám bude myslím velice hodit. 

Potřebujete:

  • vařená vejce
  • čerstvě nastrouhaný křen
  • rozpuštěné máslo

Příprava:

Vařená vejce oloupeme, rozkrojíme napůl a položíme na talíř žloutkem nahoru. Posypeme strouhaným křenem a polijeme rozpuštěným máslem. Jako přílohu podáváme tmavý žitný chléb.

 

Ovocný kokteil s rostlinnými bílkovinami

Proč jsou pro nás bílkoviny tak důležité? Bílkoviny jsou základním stavebním materiálem našeho těla. Jsou nezbytné pro růst, údržbu o opravy tělesných tkání, kůže, svalů, .... Máme-li jich ve stravě nedostatek, dochází k úbytku svalové hmoty, rozvoji chudokrevnosti, oslabení imunity, únavě, ... Přidejte si Nutrilite All Plant Protein do ovocného kokteilu. 

Potřebujete:

  • 1 menší hrušku
  • 1 menší banán 
  • 1 odměrku NUTRILITE All Plant Protein
  • 1 lžíce čokolády v prášku (5 g)
  • 120 ml mléka (polotučného nebo plnotučného)
  • mletá skořice/kakaový prášek na ozdobení

Příprava:

Hrušku zbavte jadřince, společně s banánem nakrájejte a vložte do mixeru. Přidejte jednu odměrku proteinového prášku Nutrilite, čokoládu v prášku a mléko. Do hladka rozmixujte. 

www.amway.cz/nase-znacky/nutrilite-cs/proteinZelený kokteil

Vitamíny a kvalitní bílkoviny potřebujeme vždy a v období, kdy pomalu končí zima je jejich potřeba pro náš organismus ještě výraznější. Udělejte si tedy zeleninový kokteil s přidáním kvalitních rostlinných bílkovin od Nutrilite.

Potřebujete:

Příprava:

Jablko oloupejte, rozkrájejte na malé kousky, vložte do mixéru. Zalijte šťávou z limetky a dohladka rozmixujte se šťávou z limetky. Hrozny omyjte, oloupejte celer a kiwi a vymačkejte v odšťavňovači šťávu. Tu přidejte k pyré z jablek, přidejte ještě jednu odměrku Nutrilite All Plant Protein a pět rozmixujte. 

Vejce na špenátu

Nejste si jistí, že i v zimě dokážete sníst dostatečné množství zeleniny? Udělejte si vejce na špenátu. Je to výborná večeře, nebo skvělá pozdní snídaně. Tady je recept:

Potřebujete:

  • 6 vajec
  • 400 g špenátu
  • 200 g tvrdého sýra
  • Sůl, pepř, bylinkové koření (rozmarýna, šalvěj, koriandr)
  • Bešamel – máslo, mouka, mléko, sůl, muškátový květ

Příprava:

Vejce uvaříme na hniličku. Špenát podusíme a ochutíme. Uvaříme bešamel - rozpustíme 50 g másla a osmahneme na měn 1 lžíci hladké mouky. Necháme zpěnit do růžova (pozor, aby mouka nezačala hnědnout). Pak přilijeme studené mléko a mícháme do hladka. Vzdnikne hustá kaše, tu pstupně ředíme mlékem a stále mícháme, až nám vzikne hustjší krémová omáčka. Tu osolíme a můžeme ochutit miškátovým květem.

Zapékací misku vymastíme máslem, na dno vložíme špenát, na něj vejce a lehce je posypeme sýrem. Potom na ně naklademe bešamel a opět nastrouháme sýr (tentokrát více). Sýr necháme pod grilem zapéct.

Podáváme s bagetou.

Kapr po Novohradsku

Potřebujete:

  • 600–800 g kapra
  • 4 stroužky česneku
  • sůl
  • polohrubá mouka
  • mletý kmín
  • sladká mletá paprika
  • sádlo na pečení

 

Příprava:

Porce kapra ochutíme česnekem utřeným se solí a necháme 20 minut odležet. Tradičně se pro tento recept krájí kapr na takzvané podkovy, ale není to nutné. Kapra až před pečením obalíme v mouce smíchané s mletým kmínem a mletou paprikou. Papriky stačí poměrně málo, aby po upečení pěkně zabarvila jednotlivé porce. Pečeme na pánvi zvolna z obou stran. Pečené porce podáváme s chlebem nebo šťouchanými bramborami. Nezapomeňte si k tomu dát porci čerstvého salátu. 

Pro dokonalé a zdravé jídlo 

je důležité vařit v nádobí, které uchová více živin a chutí. Já používám nádobí značky iCook. Jedná se o pečelivě propracovaný systém, který využívá několik patentů pro dosažení úspory energie, šetrného vaření a jdnoduchého skladování.

Díky tomuto nádobí si potraviny uchovávajín více živin a chutí. Hotové jídlo je zravější a méně kalorické. Informace o značce iCOOK najdete ZDE

 

Kapr na šalvěji

Potřebujete:

  • 600 g kapra rozděleného na porce
  • Sardelové řezy, nebo sardelovou pastu
  • Zelenou petrželku
  • Šalvěj
  • Sůl
  • Mletý pepř
  • Máslo
  • Nízkotučnou šlehačku 

 

Příprava:

Kapra osolíme, do každé porce kapra uděláme v kůži jeden až dva zářezy a vložíme do nich řezy ze sardelek. Pokud místo sardelek použijete sardelovou pastu, vetřete ji do zářezů. Takto připravené porce necháme asi 30 min. odležet. Potom kapra opepříme a posypeme šalvějí. Vložíme na pánev se silným dnem, ve které jsme předem rozehřáli máslo a kapra z obou stran opečeme.

Hotové porce kapra přendáme na talíř. Do výpeku nalijeme šlehačku a prohřejeme. Hotovou omáčkou přelijeme kapra a posypeme čerstvou nasekanou petrželkou. Podáváme s bramborem nebo chlebem.

 

Pohanka jako příloha

Potřebujete:  

  • 200 g pohanky
  • vodu
  • sůl
  • nové koření 3 - 5 kuliček
  • cibulku
  • olej

 

Příprava:

Pohanku a vodu dáváme v poměru 1 díl pohanky a 1,5 až 2 díly vody (podle druhu pohanky, horkou vodu můžeme vždy přidat). Nejdříve v rendlíku přivedeme vodu do varu. Do ní vložíme přebranou a propláchnutou pohanku, nové koření osolíme a necháme vařit 3 minuty. Potom vypneme přívod tepla a necháme pohanku dojít. 

Pro vaření pohanky je vhodné použít rendlík se silným dnem, pak pohanku nemusíte míchat a nerozvaří se vám na kaší. Já používám nádobí iCook se systémem vaření Vitalok.

Mezi tím si na pánvi s nepřilnavým dnem osmahněte cibulku na troše olivového oleje. Můžete k mí přidat i zeleninu podle chuti, např. dužinu z rajčat, papriku, na menší kousky nakrájené růžičky brokolice, květáku a pod. Nakonec zeleninu zamíchejte do vařené pohanky. Vše ještě dochuťte.

Podávejte jako přílohu k bílému masu nebo rybám.